We should all be feminists

Poate ati observat curentul foarte puternic din ultima vreme care incurajeaza cat mai multi oameni sa fie ”feministi”. Vezi eseul We should all be feminists, de Chimamanda Ngozi Adichie, ale carei cuvinte au fost folosite si in melodia Flawless, a lui Beyonce, si dupa care a fost inspirat si tricoul cu acelasi mesaj de pe podiumul Christian Dior, in prezentarea primavara/vara 2017, dar si titlul acestuit articol. M-am ferit mereu sa ma declar feminista pentru ca am asociat acest termen cu femeile care detesta machiajul, tocurile, rochiile elegante, si insasi feminitatea. Feministele din trecut voiau sa puna femeia la egal cu barbatul in toate aspectele vietii. Dar acest lucru este imposibil, pentru ca nu am fost construiti astfel. Si chiar si astazi, feministele conservatoare (daca pot sa fac aceasta alaturare de termeni) ataca femei precum Emma Watson pentru ca imbraca piese vestimentare care ii dezvaluie bustul in revistele pentru femei (si ele foarte discutate si adesea aratate cu degetul de catre aceleasi feministe). Multi redactori sefi ai revistelor mai sus mentionate lauda feminismul in reportaje bine documentate, apoi folosesc in editorialele de moda doar femei care se incadreaza in normele de frumusete stabilite de barbati, sau le incurajeaza pe femei in alte articole cum sa le ia mintile barbatilor. Deci mai avem mult pana sa ajungem la o concluzie in privinta acestui subiect.

Photos by Liviu Stroe 

Port rochie Mademoiselle R si bratara Viceroy, disponibile pe FashionUp.ro; pantofi cu barete, Password, de pe lumealapicioare.ro, sosete Penti, ceas Skagen Denmark si ochelari de soare Ray Ban 

Ce stiu eu cu adevarat? Stiu ca am fost inconjurata mereu de femei foarte puternice care m-au inspirat nespus de mult. Poate nu au fost feministe, dar toate au cladit cu forta lor lucruri pe care multi barbati doar viseaza sa le ridice.

Mama mamei mele este capul familiei ei. Ea nu a tinut doar gospodaria, dar a fost si forta care a facut lucrurile sa se miste. Chiar daca era mai mica cu 8 ani decat sotul ei si avea doar 16 ani cand el a furat-o de acasa si destinele lor au devenit unul. Chiar daca nu a facut mai mult de 10 clase. Chiar daca a crescut fara tata. Chiar daca a facut primul copil la 17 ani, si inca trei apoi, de care a trebuit sa se ingrijeasca singura, in timp ce bunicul meu era la serviciu.

Mama tatalui meu nu a fost niciodata capul oficial al familiei ei, dar a condus mereu din umbra, in felul ei delicat si subtil. Plina de umor si de o istetime pe care nu am vazut-o nici pana astazi in multi oameni. Chiar daca a facut doar patru clase si a trebuit sa munceasca de copil. Chiar daca a fost cu un om care desi a iubit-o si o iubeste, nu a stiut sa o plimbe si sa o rasfete. Cocheta si frumoasa mereu, chiar si in cele mai putin feminine situatii.

Mama mea. Care este capul familiei noastre in cel mai mamos fel posibil, fara a-i fura locul de capul familiei “oficial” sotului ei pe care il adora si dupa 31 de ani de casatorie. Care a miscat mereu lucrurile, la fel ca mama ei. Care a facut visele sa fie reale. Ale ei, ale sotului ei, ale copiilor ei.

Le port pe toate in mine si le sarbatoresc astazi. Le apreciez, le admir, le iubesc, le multumesc. Pentru ca totul a pornit de la ele. Totul a inceput de la o mama si totul sta in forta ei de a crea Oameni.

La final, va las linkul catre eseul sustinul de Chimamanda Ngozi Adichie, la TEDx aici. Acesta este feminismul in care cred si eu.

La Multi Ani tuturor fetelor, femeilor si mamelor care mi-au trecut astazi pragul! Va multumesc!

Follow:

3 Comments

 1. March 13, 2017 / 08:37

  I have no words to say on your beauty. Nice photos and skirt.

 2. March 13, 2017 / 15:23

  Ce rochie frumoasă <3 Imi place sa te vad si in tinute mai "feminine"decat de obicei.

  • Feather
   Author
   March 13, 2017 / 15:54

   Multumesc, Dana! Cred ca toate suntem mai frumoase in tinute mai feminine, chiar daca vrem sa o acceptam sau nu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.