Ce il face pe un om un tata bun

1 father daughter in the kitchen 2 father daughter love 3 father daughter love 6 father daughter love 7 father daughter love 8 father daughter love 9 father daughter love

12 father daughter love
14

Tocmai am terminat de citit “…Sa ucizi o pasare cantatoare”, de Harper Lee si nu vreau sa las sa treaca momentul asta nenotat. Ce sentiment puternic am cand termin o carte in care ma gasesc si care stiu ca o sa ramana cu mine mereu!

Desi povestea are multe ramificatii si poate insemna ceva diferit pentru fiecare, pentru mine este in primul rand despre toleranta si despre cum un tata, din simplul cuvant tata, se poate transforma intr-un om care sa merite cu adevarat aceasta denumire.

Relatia unei fete cu tatal ei e unica pentru fiecare. Fie simti o protectie exagerata, fie libertate,  fie simti mandrie sau poate lipsa mandriei lui pentru tine, fie iti tresalta inima de fiecare data cand il vezi, sau preferi sa il vezi rar pentru ca nu il intelegi.

5 father daughter love

Dar Harper Lee a scris parca din inchipuirea mea un tata bun in sensul profund al cuvantului, un tata care intelege ce inseamna sa fii tata de fapt. Un om care intelege ca nu e acolo doar ca sa asiste la cresterea a doi copii fara mama, ci prin fiecare gest pe care il face si fiecare vorba pe care o spune in fata lor, dar mai ales si atunci cand ei nu sunt de fata, el “construieste” doi viitori adulti. Pentru ca, de fapt, asta inseamna sa fii tata, sa iubesti neconditionat si sa ajuti la formarea unor adulti de care sa fii mandru ca sunt copiii tai. Cel putin pentru mine despre asta este.

Atticus Finch e acel om. E acel om care chiar daca munceste mult si nu este mereu acasa (orice ar fi insemnat asta in urma cu vreo 70 de ani), incearca sa fie cel mai bun tata care ar putea el fi vreodata.

4 father daughter love

El se joaca alaturi de copiii lui, le citeste cat mai des posibil si uneori chiar si din lucrurile pe care le citeste pentru el. Este afectuos cu ei si nu ii indeparteaza niciodata prin fapte sau vorbe. Nu ii bate (stiu ca suna ciudat, dar in anii 30-40, intr-o casa “la tara” bataia era considerata ceva normal).  Ii intreaba cu interes despre viata lor la scoala si le asculta raspunsurile cu mare atentie de fiecare data. Cand cei doi frati se cearta, nu tine partea nimanui pana nu asculta ambele povesti.

“Atticus nu face niciodata in casa ceva ce nu ar face in afara casei. “ Prin fiecare lucru pe care il face in viata lui personala el este constient ca da un exemplu copiilor lui. Dar poate cea mai importanta lectie pe care le-o da Atticus copiilor lui este cea care ii invata toleranta si faptul ca suntem cu totii egali (intr-o lume in care rasismul era la putere).

10 father daughter love

Ii sfatuieste mereu pe copii sa fie impaciuitori la scoala, sa nu ii judece pe ceilalti inainte sa se fi pus in locul lor, sa creada in bunatatea oamenilor inainte de toate si sa fie curajosi.

Ii trateaza pe cei mici cu respect, nu ii subestimeaza niciodata si considera ca si ei inteleg lucrurile la fel de bine si poate uneori si mai repede decat un om mare. Atticus le oferta libertate copiilor lui. Libertatea de a fi cum si cine vor ei sa fie. Fata lui se poate purta baieteste daca vrea si daca are chef sa-si petreaca zilele doar in salopete, so be it.

Cand vrea sa le dea o lectie sau sa isi impuna o parere in fata lor, o face intr-un mod indirect prin care le ofera libertatea de a avea propriile opinii si a face propriile alegeri si greseli. Nu isi impune niciodata parerile si cunostintele facandu-i sa se simta mici si insignifianti. Nu ii abandoneaza, nu ii critica, nu ii neglijeaza si tot asa… toate nu-urile care trebuie.

13 father daughter love

Atticus Finch e un om minunat care chiar daca mai greseste din cand in cand, nu se teme sa recunoasca asta in fata copiilor lui.

Toate lucrurile astea il fac pe Atticus un tata grozav in ochii mei, si desi rateaza piesa de teatru in care fata lui are un rol important (este o bucata de sunca), nu pot sa-i port pica pentru asta, pentru ca reuseste sa compenseze atat de mult la alte capitole.

11 father daughter love

Multumim Atticus pentru ca poate ai existat pentru cineva, undeva, candva!

PS: Daca va place subiectul si doriti sa aprofundati, am gasit un articol aici care imi completeaza gandurile.

Sursa poze aici & aici & Pinterest.

 

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.