Despre asteptari. Dupa 10 ani.

102f073aa6f8a15df314f57a3b14133a

Iubesc revederile. E ceva melancolic si frumos in ele, mai ales dupa 10 ani sau si mai mult, cand te-ai distantat suficient si nu te mai preocupa atat de tare cine si ce crede despre tine. Acum stii ca oricum fiecare crede de fapt ce vrea el.

Astazi m-am revazut cu fostii mei colegi din liceu. Am terminat Colegiul National Gheorghe Sincai, din Bucuresti, by the way, si inca sunt mandra cand spun asta! Am fost intr-o clasa cu 6 baieti si restul pana pe la 20 si ceva, fete. Nu am simtit niciodata ca am fost foarte uniti sau ca am facut foarte multe activitati impreuna. Dar astazi cand ne-am vazut aveam zeci de amintiri comune, haioase, si ne-am dat seama ca lucrurile alea ne-au dus intr-un fel sau altul catre oamenii care suntem astazi. Dar cel mai mult mi-a placut sa vad oamenii care am ajuns sa fim. Atat de naturali, fiecare bucuros cu ce face sau in cautarea unui nou drum, fiecare pozitiv, fie ca era implinit sau nu, cu pasiuni nebune, indragostiti si redescoperind viata alaturi de copii, sau pur si simplu having fun. Si cel mai mult la aceasta revedere, dar si la alte revederi dupa mult timp, imi place sa vad asteptarile tuturor spulberate si depasite. E de departe o satistactie foarte mare a mea, fara a avea legatura cu mine. Imi place mult sa vad oameni realizati, la care poate colegii sau nu stiu ce profesor nu se astepta sa “make it”.

girl laughing

Nu stiu cine a inventat acest obicei al intalnirilor dupa 10 ani de scoala, liceu, facultate, etc, dar este un exercitiu bun pentru fiecare dintre noi. Pe langa faptul ca depeni amintiri dragi, ai ocazia sa te prezinti ca un om nou. Fii atent la ce ai simtit sa spui. Lucrurile alea sunt importante in viata ta. Iar acolo unde incerci sa te explici, de fapt iti explici tie, unde te scuzi, te scuzi in fata ta, iar unde te ascunzi, te ascunzi de tine. Abia atunci cand nu incerci sa faci niciunul dintre lucrurile astea inseamna ca esti impacat cu tine. Si mai mult decat atat, esti implinit cand nu-ti pasa daca ai depasit asteptarile sau nu, pentru ca singurele asteptari de care iti mai pasa acum sunt cele pe care le ai tu de la tine.

Problema cu asteptarile este ca ele te limiteaza in comportamentul tau fata de ceilalti. Citeam la un moment dat ca un om nu te va dezamagi si iti va oferi exact ce te astepti de la el… ce inseamna asta de fapt? Inseamna ca daca tu ii arati credinta ta puternica in faptul ca te va “dezamagi”, o va face… daca tu ii conferi incredere, se va simti imputernicit sa lupte, sa se ridice la asteptarile tale. Asa ca atunci cand ii marturisesti cuiva ca ti-a depasit asteptarile nu te mira daca se va simti jignit sau se va supara… tu singur l-ai incarcat cu o energie negativa, cu asteptarile tale adica.

happy smile laughing

Dar revederile cu colegii din scoala sau din liceu sunt despre altfel de asteptari. In liceu ai mereu impresia ca sunt anumiti oameni care vor reusi. Sunt charismatici, sunt descurcareti, combina profesorii si se scot la final… tu care tocesti si rupi cartea, nu intelegi exact ce au copiii aia si tu nu, nu pricepi cum trec ca prin apa, nevatamati de note proaste sau de mustrarile profesorilor.

Dar iata ca vin intalnirile de 10-20 de ani si vezi ca tu, alaturi de ceilalti cativa tocilari, ati ajuns in functii inalte si aveti in subordine oameni precum acei colegi, care cautau mereu o scurtatura. Tipa cea mai populara? S-a mutat intr-un oras mic si preda franceza. Nu are cont de facebook si nu stie nimeni cum sa dea de ea. Rebela tatuata care fuma ascunsa in toaleta in timpul orelor? Are doi copii si viata ei e numai despre ei acum. Baiatul cel mai frumos si mai promitator sa devina un om de afaceri? Lucreaza intr-o corporatie, in subordinea tocilarului introvertit cu ochelari mari de la care ai copiat si tu de doua ori. Tipa aia plinuta si baietoasa? E imbracata stylish si are niste brate super tonifiate! Baiatul timid care parea ca nu se adapteaza si nu avea niciun prieten? Are un blog popular si o pagina de facebook cu mii de oameni care il urmaresc. Ah, si povestea poate continua la nesfarsit. Pentru ca toate sunt inchipuiri oricum. Inchipuirea noastra ca stim ce o sa fie, ca stim in ce o sa ne “transformam’ noi si colegii nostri. Asteptarile noastre desarte ca intelegem chiar si cel mai mic lucru despre cum e viata si ce ne rezerva viitorul.

PS: Orice asemanare cu personaje reale este pur intamplatoare, pentru ca, asa cum am spus si mai sus, totul tine de inchipuirile noastre si nicidecum de oamenii care suntem astazi.

kids playing

Surse foto: Pinterest.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.