Redescoperind Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA Sibiu

Weekendul trecut am fost intr-o scurta expeditie la Sibiu, pentru a vizita unul dintre cele mai mari targuri de mesteri populari din tara, organizat la Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA.

Foto de Andreea Veder

Incepand cu 15 august, timp de 4 zile, peste 200 de mesteri populari din toate zonele etnografice ale tarii, dar si din Republica Moldova, au dat viata celui mai frumos si intins muzeu in aer liber din Europa Centrala si de Est. Evenimentul este o traditie inceputa in 1983 si creste si aduna cei mai alesi mesteri romani in fiecare an.

Foto de Andreea Veder
Foto de Andreea Veder
Foto de Andreea Veder

Cele 96 de hectare, cu peste 400 de case si anexe gospodaresti surprind spiritul vietii rurale pe intreg cuprinsul tarii noastre. Este un loc in care mergi sa-ti cunosti mai bine radacinile, ale tale si ale celor dragi tie. Unde si daca nu ai fost crescut intr-un spirit traditional, nu ai cum sa nu simti emotia locului si autenticitatea fiecarui element. Nimic nu e fara mesaj aici, iar muzeul are viata: gaste se plimba libere pe alei, un magarus rontaie iarba de zor sub soare, pisici topaie prin ograda, iar pestii se ascund in zonele umbrite ale lacului intins.

Foto de Andreea Veder
Foto de Andreea Veder

Oamenii sunt imbracati in port traditional din cap pana in picioare. Da, e vara si ei poarta opincute de piele legate peste sosete groase. Femeile au costume superbe, aranjate si mandre se pregatesc de dans. Fetele tinere chicotesc si arunca priviri curioase spre baietii care isi aranjeaza centura si vesta pentru momentul dansului pe scena.

Foto de Andreea Veder

Miroase a iarba si a flori uscate, a viata si a spirit de comunitate. Aici toata lumea se ajuta, isi da “Ziua buna!” si isi zambeste. Hmmm, ma intreb oare ce-am pierdut pe drum? …pe drumul pana in 2019, pe drumul pana la Bucuresti.

Foto de Andreea Veder

Tainele mestesugurilor traditionale din stramosi sunt duse mai departe de acesti oameni talentati, hotarati sa nu dea uitarii povestile din trecut. Nu ai cum sa nu-i iubesti. Cand incep sa vorbeasca despre ce fac, fiecare poveste ti se dezvaluie cu zeci de miezuri si intelesuri care te tin prins si iti joaca prin imaginatie zile intregi, apoi se intiparesc acolo undeva. Nu mai stii daca ai citit povestea in copilarie in Amintirile lui Creanga sau tocmai ti-a spus-o cineva acum doua zile.  

Foto de Andreea Veder

Mi-a placut tare mult incursiunea in istorie facuta prin Muzeul Astra, cu siguranta muzeul meu preferat in aer liber din Romania, pe care l-am vizitat de mai multe ori in trecut si la care m-as intoarce cu fiecare vizita in Sibiu. Mi-am inchipuit-o pe bunica mea cu ochi albastri, stand in bancutele mici de lemn, luandu-si notite pe o tablie. Am vazut-o mergand pe ulita, spre casa ei, apoi jucandu-se cu papusa din carpe, invatand sa coasa de mica, si ajutand-o pe mama ei la treburile gospodaresti. Azi ma duc sa ii fac o vizita sa ii spun cat o iubesc si sa o rog sa-mi spuna mai multe povesti de atunci.

Foto de Andreea Veder
Foto de Andreea Veder
Foto de Andreea Veder. Port o ie traditionala cusuta manual, pe care o puteti gasi la acesti oameni minunati: Maria & Daniel Stanciu

Cand iti stii trecutul, viitorul capata nuante noi.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.