Un apartament la Paris

1-cristinafeather-off-the-shoulder-top-black-culottesVara aceasta mi-am cumparat un apartament la Paris. Apartamentul nu a mai fost deschis de 70 de ani, dar este glorios, plin de piese vechi din perioada Belle Epoque, fiecare asteptand sa i se spuna povestea. Desi este impanzit de piese de arta, inclusiv un tablou Boldini despre a carei existenta nici nu se stia, cel mai de pret lucru din acest apartament este insasi povestea lui, cuprinsa in multe jurnale vechi. Ele i-au apartinut Marthei de Florian, si cuprind intreaga ei viata, cu bune si rele.

Daca nu v-ati prins pana acum vorbesc despre o carte. O carte care m-a tinut pana noatea tarziu prinsa intre paginile ei. Marthe de Florian a fost o demi-mondena, denumire data in acele vremuri femeilor intretinute de unul sau mai multi barbati, fara acte de casatorie. Valoarea tuturor lucrurilor din acel apartament este in final data de cuvintele ei, de notitele ei zilnice pline de sensibilitate si mult umor. 2-cristinafeather-off-the-shoulder-top-black-culottes 3-cristinafeather-off-the-shoulder-top-black-culottes 4-cristinafeather-off-the-shoulder-top-black-culottes 5-cristinafeather-off-the-shoulder-top-black-culottes 6-cristinafeather-ballet-flats-black-culottes-classic-bag

Photos by Liviu Stroe.

Port Bluza Lashez, de pe FashionUp.ro / Pantaloni de pe WomanFashion.ro / Balerini Il Passo / Geanta Zara

Cartea mi-a deschis inca o data ochii asupra lucrurilor efemere de care ne inconjuram. Cand citesti pas cu pas din viata unui om (povestea are baze reale), sa fii alaturi de el cand e tanar si naiv, cand se maturizeaza si cand iubeste, cand da viata, cand greseste, cand ii raneste pe altii si cand se schimba si se pierde de tot… simti un ecou in tine.

Cartea ma motiveaza sa vreau sa scriu mai mult si poate si mai mult din viata mea personala. Sau poate sa revin la jurnalul meu scris de mana, inchis in sertarul de langa pat. Nu cred neaparat ca ceea ce fac eu sau oamenii cu care ma vad zilnic au aceeasi insemnatate in istorie precum oamenii pe care ii stia Marthe. (Printre prietenii ei se numarau  presedinti si ministri Georges ClemenceauPierre Waldeck-Rousseau, Paul DeschanelGaston Doumergue si artistul Giovanni Boldini.) Dar cine poate sti? Si pana la urma, povestile vietii mele ar putea fi interesante pentru nepotii mei sau pentru nepotii lor. Intr-o lume ultra – moderna, unde o voce le va citi textele mele din cine stie ce arhive de mult pierdute.

Totul din dorinta de a lasa ceva in urma, de a insemna undeva in Univers faptul ca am trecut si eu pe aici.

Iar finalul cartii m-a facut sa-mi pun intrebarea… eu ce poveste as vrea sa las in urma? Inca ma mai gandesc la asta. Dar voi? Voi ce poveste va doriti sa lasati in urma voastra?

un-apartament-la-paris-michelle-gable

Cartea Un Apartament la Paris, de Michelle Gable este disponibila aici.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.